Informatika 05. 22-ig
Ismétlés
Word I. Szövegszerkesztés (kezdőlap menü)
Kedves Gyerekek!
A mai órán elkezdjük a Word Szövegszerkesztő program ismétlését! Kaptok egy
szöveget, melyet a megadott lépések alapján kell átszerkesztenetek! Első lépésként a Word
menüsorából a Kezdőlap két elemét fogjuk használni, a betűtípust és a bekezdést.
Ez a szöveg:
Ehető virágok
Az emberek az ősi időktől fogva fogyasztják a virágokat, vagyis csak az ehető virágokat. Az
ehető virágok fogyasztásánál ugyanazokat a szempontokat érdemes figyelembe venni mint a
gombáknál: azokat együk, ami ehető, szép és jóízű. De a virágok nem csak nyersen fogyaszthatók,
számos recept szól szörpökről, szirupokról, zselékről, lekvárokról, öntetekről. Gondoljunk például
a szinte hagyományosnak számító bodza szörpre!
Népszerűbb, ismertebb ehető virágok:
Levendula
Bodzavirág
Rózsa
Kamilla
Ibolya
Kakukkfű virága
Hársfa virág
Kevésbé ismert, de szintén ehető virágok:
Akác virágja (a kérge, magja mérgező)
Orgona
Sásliliom
Árvácska
Pitypang, gyermekláncfű
Büdöske (bársonyvirág)
Sarkantyúka, sarkantyúvirág
Szegfű
Kankalin (gyökere mérgező)
Tulipán (csak a szirmok)
Zsálya
Hibiszkusz
Aktuális receptek, mivel most virágzik az akác.
Kukucska szörp
Hozzávalók:
30-45 ág akácvirág füzér, 3 db citrom, 3 kg kristálycukor, 30 szem citrompótló
Tegyük az akácvirágokat egy nagy fazékba, és öntsünk rá annyi vizet, hogy bőségesen ellepje. A
virágokat nem szükséges megmosni, mert akkor sok íz anyagot veszítünk el vele. Adjuk hozzá a
vékony karikákra felszeletelt citromot, keverjük jól össze, majd fedjük be egy fedővel. Hagyjuk
a konyhában, vagy tegyük az éléskamrába és áztassuk legalább egy napon keresztül.
Másnap sűrűszövésű gézanyagon szűrjük át, majd a virágos levet öntsük egy nagy fazékba. Adjuk
hozzá a cukrot, citrompótlót, majd forraljuk fel. Még forrón töltsük üvegekbe, jól zárjuk le,
majd tegyük szárazdunsztba. Másnap már betehetjük az éléskamránkba. Jéghideg vízzel, egy-egy
levél friss mentával hígítva fogyasszuk.
Készíthetjük akácmézzel is, cukor helyett körülbelül 3 kilónyi mézet használjunk az
elkészítéséhez.
Rántott akácvirág
Hozzávalók:
16 akácvirág füzér, porcukor, olaj a kisütéséhez,
Tésztához:
350 gr liszt, 4 db tojás, 1 evőkanál porcukor, 5 dl tej, 1 csipetnyi só
Egy keverőtálba üssük bele az egész tojásokat, adjuk hozzá a tejet, sót és a porcukrot.
Habverővel állandó kevergetés mellett fokozatosan adagoljuk hozzá a szitált lisztet. Ügyeljünk
ne legyen csomós, a palacsinta tésztától sűrűbb tésztát készítsünk.
Forrósítsunk fel egy nagy serpenyőben annyi olajat, mintha rántott húst készítenénk. Mártsuk a
tésztába a virányfüzért száránál fogva, majd tegyük a forró olajba. Addig süssük, míg
aranysárgára nem pirul. Szedjük ki konyhai kéztörlőre, várjuk meg míg a felesleges olajat
felszívja.
Tegyünk pár darabot a megsütött akácvirágból nagy tányérokra, tetejét szórjuk meg
porcukorral, majd mellé tálaljuk pár szem epret.
Felhasznált irodalom:
http://www.levendulamagazin.hu/recept/34-eheto-viragok
http://kaldeneker.hu/receptjeim/befozes/keszitsetek-kukucska-szorpot-akacviragbol.html
A szövegrészeket külön formázd! Kijelölés-Másolás-Beillesztéssel rakd át a saját
dokumentumodba!
Szerkesztés:
I. rész: az ehető virágok:
1. Jelöld ki ezt a részt, a szöveg típusa legyen Harrington, és 14-es nagyságú. A szöveg
színe legyen kék. A szöveg legyen sorkizárt!
2. A címek legyenek félkövérek, Sárga szövegkiemelőt használj hozzájuk!
3. Az ehető virágok legyenek felsorolással jelölve (alakzat, ne szám)! Árnyékold őket egy
általad választott színnel!
II. rész: Kukucska szörp:
1. Jelöld ki ezt a részt! Igazítsd jobbra a szöveget, a betűtípus legyen Georgia, a mérete
12-es. Színe zöld, árnyékold a szöveget egy halvány színnel!
2. A címet félkövérrel emeld ki és húzd alá. A hozzávalókat tedd felsorlásba!
3. Tegyél bekezdéseket a szövegrészek elejére, és az egész szöveget (receptet)
keretezd be! /a keret méretét, mintáját, színét rátok bízom!/
III. rész: Rántott akácvirág:
1. Az egész szöveget jelöld ki! A betűtípus legyen Tahoma, mérete 12-es. Színe lila,
középre igazított, A szöveg sorköze 1,5-ös méretű.
2. Szintén tegyél keretet köré /választható az előzőek szerint/! A címet emeld ki
félkövérre és döntsd meg!
3. A hozzávalókat tedd felsorolásba. És használj náluk a szövegeffektust! /választható,
amilyet szeretnél!/
A kész feladatokat az e-mail címemre küldjétek: mihalkovicserika@gmail.hu
Mindenkinek a munkájára ajánlok egy jegyet, amit ha szeretnél, be is írok a naplóba!
Jó munkát! Sziasztok!
Erika néni
Word I. Szövegszerkesztés (kezdőlap menü)
Kedves Gyerekek!
A mai órán elkezdjük a Word Szövegszerkesztő program ismétlését! Kaptok egy
szöveget, melyet a megadott lépések alapján kell átszerkesztenetek! Első lépésként a Word
menüsorából a Kezdőlap két elemét fogjuk használni, a betűtípust és a bekezdést.
Ez a szöveg:
Ehető virágok
Az emberek az ősi időktől fogva fogyasztják a virágokat, vagyis csak az ehető virágokat. Az
ehető virágok fogyasztásánál ugyanazokat a szempontokat érdemes figyelembe venni mint a
gombáknál: azokat együk, ami ehető, szép és jóízű. De a virágok nem csak nyersen fogyaszthatók,
számos recept szól szörpökről, szirupokról, zselékről, lekvárokról, öntetekről. Gondoljunk például
a szinte hagyományosnak számító bodza szörpre!
Népszerűbb, ismertebb ehető virágok:
Levendula
Bodzavirág
Rózsa
Kamilla
Ibolya
Kakukkfű virága
Hársfa virág
Kevésbé ismert, de szintén ehető virágok:
Akác virágja (a kérge, magja mérgező)
Orgona
Sásliliom
Árvácska
Pitypang, gyermekláncfű
Büdöske (bársonyvirág)
Sarkantyúka, sarkantyúvirág
Szegfű
Kankalin (gyökere mérgező)
Tulipán (csak a szirmok)
Zsálya
Hibiszkusz
Aktuális receptek, mivel most virágzik az akác.
Kukucska szörp
Hozzávalók:
30-45 ág akácvirág füzér, 3 db citrom, 3 kg kristálycukor, 30 szem citrompótló
Tegyük az akácvirágokat egy nagy fazékba, és öntsünk rá annyi vizet, hogy bőségesen ellepje. A
virágokat nem szükséges megmosni, mert akkor sok íz anyagot veszítünk el vele. Adjuk hozzá a
vékony karikákra felszeletelt citromot, keverjük jól össze, majd fedjük be egy fedővel. Hagyjuk
a konyhában, vagy tegyük az éléskamrába és áztassuk legalább egy napon keresztül.
Másnap sűrűszövésű gézanyagon szűrjük át, majd a virágos levet öntsük egy nagy fazékba. Adjuk
hozzá a cukrot, citrompótlót, majd forraljuk fel. Még forrón töltsük üvegekbe, jól zárjuk le,
majd tegyük szárazdunsztba. Másnap már betehetjük az éléskamránkba. Jéghideg vízzel, egy-egy
levél friss mentával hígítva fogyasszuk.
Készíthetjük akácmézzel is, cukor helyett körülbelül 3 kilónyi mézet használjunk az
elkészítéséhez.
Rántott akácvirág
Hozzávalók:
16 akácvirág füzér, porcukor, olaj a kisütéséhez,
Tésztához:
350 gr liszt, 4 db tojás, 1 evőkanál porcukor, 5 dl tej, 1 csipetnyi só
Egy keverőtálba üssük bele az egész tojásokat, adjuk hozzá a tejet, sót és a porcukrot.
Habverővel állandó kevergetés mellett fokozatosan adagoljuk hozzá a szitált lisztet. Ügyeljünk
ne legyen csomós, a palacsinta tésztától sűrűbb tésztát készítsünk.
Forrósítsunk fel egy nagy serpenyőben annyi olajat, mintha rántott húst készítenénk. Mártsuk a
tésztába a virányfüzért száránál fogva, majd tegyük a forró olajba. Addig süssük, míg
aranysárgára nem pirul. Szedjük ki konyhai kéztörlőre, várjuk meg míg a felesleges olajat
felszívja.
Tegyünk pár darabot a megsütött akácvirágból nagy tányérokra, tetejét szórjuk meg
porcukorral, majd mellé tálaljuk pár szem epret.
Felhasznált irodalom:
http://www.levendulamagazin.hu/recept/34-eheto-viragok
http://kaldeneker.hu/receptjeim/befozes/keszitsetek-kukucska-szorpot-akacviragbol.html
A szövegrészeket külön formázd! Kijelölés-Másolás-Beillesztéssel rakd át a saját
dokumentumodba!
Szerkesztés:
I. rész: az ehető virágok:
1. Jelöld ki ezt a részt, a szöveg típusa legyen Harrington, és 14-es nagyságú. A szöveg
színe legyen kék. A szöveg legyen sorkizárt!
2. A címek legyenek félkövérek, Sárga szövegkiemelőt használj hozzájuk!
3. Az ehető virágok legyenek felsorolással jelölve (alakzat, ne szám)! Árnyékold őket egy
általad választott színnel!
II. rész: Kukucska szörp:
1. Jelöld ki ezt a részt! Igazítsd jobbra a szöveget, a betűtípus legyen Georgia, a mérete
12-es. Színe zöld, árnyékold a szöveget egy halvány színnel!
2. A címet félkövérrel emeld ki és húzd alá. A hozzávalókat tedd felsorlásba!
3. Tegyél bekezdéseket a szövegrészek elejére, és az egész szöveget (receptet)
keretezd be! /a keret méretét, mintáját, színét rátok bízom!/
III. rész: Rántott akácvirág:
1. Az egész szöveget jelöld ki! A betűtípus legyen Tahoma, mérete 12-es. Színe lila,
középre igazított, A szöveg sorköze 1,5-ös méretű.
2. Szintén tegyél keretet köré /választható az előzőek szerint/! A címet emeld ki
félkövérre és döntsd meg!
3. A hozzávalókat tedd felsorolásba. És használj náluk a szövegeffektust! /választható,
amilyet szeretnél!/
A kész feladatokat az e-mail címemre küldjétek: mihalkovicserika@gmail.hu
Mindenkinek a munkájára ajánlok egy jegyet, amit ha szeretnél, be is írok a naplóba!
Jó munkát! Sziasztok!
Erika néni



Megjegyzések
Megjegyzés küldése